Reset Password

Your search results
09/09/2021

Aprés-ski alleen voor de gevaccineerden deze winter?

Kon après-skiën deze winter in Oostenrijk alleen mogelijk zijn voor hen die tegen Covid-19 zijn gevaccineerd? Dat is het plan dat is voorgesteld door de Oostenrijkse minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein.

Momenteel heeft Oostenrijk een strikte regel ingevoerd voor alle bars, restaurants, sportscholen en andere binnenruimtes, die vereisen dat mensen worden gevaccineerd, onlangs zijn hersteld van het virus of een recente negatieve test hebben om binnen te komen.

Maar een strengere regel voor nachtclubs geeft recht alleen voor degenen die zijn gevaccineerd zijn of die recent een negatieve PCR-test hebben gehad. Deze regel zou ook van toepassing zijn op kleinere zalen die worden gebruikt voor feesten na het skiën en restaurants die laat opengaan.

Mückstein, minister van de groene partij, zei dat de niet-gevaccineerden beschermd moesten worden, zelfs als ze zelf het vaccin niet wilden.

 “Een gebied zijn nachtrestaurants, maar ook feesten als après-ski. We moeten de niet-gevaccineerde beschermen. Dat betekent dat niet-gevaccineerden niet in deze risicogebieden mogen worden toegelaten. Voor hun eigen bescherming.”

Als het voorstel wordt goedgekeurd, wordt het al in oktober geïmplementeerd, wanneer sommige skigebieden hun seizoen al beginnen.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, die het voorstel moet goedkeuren voordat het kan worden aangenomen, heeft eerder gezegd dat lockdown-maatregelen in de toekomst alleen van toepassing moeten zijn op niet-gevaccineerden. “Voor de gevaccineerden is de pandemie voorbij”, zei hij in juli.

Après-skibars, vooral in Ischgl, werden aangewezen als verantwoordelijken voor de verspreiding van het virus in de begindagen van de pandemie in februari en maart 2020, wat leidde tot de vroegtijdige sluiting van skigebieden in heel Europa dat seizoen en bijdroeg aan de sluiting ervan voor het hele seizoen 2020-21.

Afgelopen winter gingen Oostenrijkse skigebieden wel open, maar alleen voor de lokale bevolking en skiteams om te trainen. De après-ski bars, restaurants en hotels waren allemaal gesloten. In Frankrijk en Italië waren alle skigebieden gesloten, terwijl Zwitserland controversieel wel de liften opende en daardoor geen stijging van het aantal besmettingen lijkt te hebben gezien.

Het Oostenrijkse voorstel roept de vraag op of andere landen dit voorbeeld kunnen volgen. Evenals in Oostenrijk, in Italië en Frankrijk deze zomer een gezondheidspas waaruit blijkt dat vaccinatie, immuniteit of een negatieve test nodig is om van bars, restaurants en nachtclubs te genieten, dus het lijkt waarschijnlijk dat dit nog steeds van toepassing kan zijn tijdens het skiseizoen. Tot nu toe stelt echter alleen Oostenrijk voor om alleen vaccinatie toe te laten en niet langer antistoffen of een negatieve test.

Historisch gezien heeft Oostenrijk een hoge mate van vaccin-scepticisme en de extreemrechtse FPÖ-partij steunt vaccinaties niet. In sommige berggebieden, zoals Karinthië en Tirol, is tot nu toe minder dan een derde van de bevolking volledig gevaccineerd en blijft de vaccinatiegraad van het land achter bij die van veel andere Europese landen.

Het is nog onduidelijk hoe onze skivakanties er deze winter precies uit gaan zien, maar de tekenen zijn allemaal zeer hoopvol dat ze door zullen gaan en dat ze meer ‘normaal’ zullen zijn dan afgelopen winter. We houden je natuurlijk op de hoogte van het laatste nieuws zodra we het horen.

Category: Nieuws
Delen
  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief