Reset Password

Your search results
21/09/2021

We gaan deze winter skiën, maar hebben we dan wel een coronapas nodig?

Is het nodig om een coronapas te hebben waaruit blijkt dat u zich heeft gevaccineerd tegen het Corona-virus als u deze winter op skivakantie wilt gaan? Iets dat zelfs vorig jaar onwaarschijnlijk leek, lijkt nu een mogelijkheid te zijn, aangezien ministers van de regering en gezondheidsfunctionarissen in verschillende landen hun steun aan het idee hebben gegeven.

Nu het nieuwe skiseizoen nadert, hopen alle wintersportliefhebbers dat we geen herhaling zullen zien van vorig jaar toen er bijna geen skiliften meer draaiden in Europa. Hoewel het infectiepercentage lijkt af te nemen en de vaccinatieprogramma’s vorderen, is er nog steeds bezorgdheid omdat aan het begin van de pandemie skigebieden als een probleem werden gezien en de après-ski bars van Ischgl de schuld kreeg van de verspreiding van het virus in heel Europa en daarbuiten toen besmette skiërs naar huis terugkeerden.

Deze week begon in Wenen een civiele zaak tegen de Oostenrijkse regering wegens vermeende verkeerde behandeling van de uitbraak van het coronavirus in Ischgl in maart 2020. In de zaak wordt beweerd dat de 72-jarige Oostenrijkse journalist Hannes Schopf, die stierf aan Covid-19, werd betrapt het virus tijdens de slecht beheerde evacuatie van de stad toen hij gedwongen werd in de buurt te zijn van besmette skiërs.

Tegelijkertijd kwam er nieuws uit verschillende landen over mogelijke veiligheidsmaatregelen die deze winter zouden kunnen worden genomen om skiërs te beschermen. De aankondigingen werden allemaal verwelkomd door skiërs en professionals uit de reisindustrie die om enige duidelijkheid hebben gevraagd over de mogelijke veiligheidsmaatregelen en eventuele reisbeperkingen, zodat wintersporters hun vakantie konden reserveren.

Sterke maatregelen in Italië

Italië heeft deze week wat duidelijkheid gegeven en heeft nu bevestigd dat zijn skigebieden deze winter open zullen zijn met enkele liften die vanaf 15 oktober open gaan. Kabelbanen en gondels draaien op 80% van hun normale capaciteit en alle skiërs moeten een masker dragen in de liften en in alle gemeenschappelijke ruimtes. Stoeltjesliften kunnen op hun normale capaciteit draaien, tenzij ze een weerkap hebben, wanneer ze op 80% draaien, zoals de gondels.

Ze hebben ook bevestigd dat een covidpass vereist is om toegang te krijgen tot alle faciliteiten in de skigebieden, naast de aankondiging vorige week dat vanaf 15 oktober alle staats- en particuliere werknemers moeten bewijzen dat ze zijn ingeënt of een negatieve test hebben gehad , of dat ze hersteld zijn van het virus. Italië heeft nu enkele van de strengste regels van bijna overal ter wereld.

Coronapassen aannemelijk in Zwitserland

Zwitserland was het enige land dat vorig seizoen zijn skipistes open hield zonder bijbehorende stijging van het aantal besmettingen (hoewel sommigen hebben gezegd dat dit meer te wijten was aan een gebrek aan internationale bezoekers dan aan het feit dat skiën een laag risico op Covid-19 met zich meebrengt).

Deze week echter gaf Lukas Engelberger, voorzitter van de kantonnale gezondheidsdirecteuren, zijn steun aan het idee van Covid-passen om te skiën.

“Ski- en wintervakanties zijn vrijwillig en voor het plezier. Een certificaatvereiste is gerechtvaardigd, het is comfortabeler voor klanten. Je hoeft niet de hele tijd maskers te dragen en je kunt je toch veilig voelen.”

Bovendien zouden skigebieden hun liftcapaciteit kunnen vergroten, waardoor meer mensen kunnen worden vervoerd en wachtrijen kunnen worden verminderd.

Hij voegde eraan toe dat de meeste skiërs in ieder geval al certificaten zouden hebben waaruit blijkt dat ze zijn gevaccineerd, een recente negatieve test hebben gehad of onlangs zijn hersteld van Covid-19. Zo’n certificaat is in Zwitserland al tot ten minste eind januari vereist voor toegang tot openbare binnenruimten, zoals restaurants en nachtclubs.

Vorige week kondigde het skigebied van Fideriser Heuberge in het kanton Graubünden al aan dat dergelijke certificaten verplicht zouden worden.

Nog geen beslissing in Frankrijk

In Frankrijk opent Tignes zijn Grande-Motte-gletsjer op 16 oktober en Les 2 Alpes opent op 23 oktober, maar er is geen officiële beslissing genomen over welke regels zullen gelden.

Deze week gaf de staatssecretaris voor Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne wat hoop aan skiërs toen hij zei dat hij er zeker van was dat het seizoen zou doorgaan.

“Ik kan me niet voorstellen dat we geen winterseizoen hebben, we hebben de nachtclubs geopend en ik zie niet in waarom we de stoeltjesliften en gondels niet kunnen heropenen.”

Maar hij suggereerde wel dat een Corona-pas nodig zou kunnen zijn en deze mening werd gedeeld door Alexandre Maulin, president van Domaines skiable de France, die zei dat hij gelooft dat dergelijke voorstellen geruststellend zouden zijn voor zowel klanten als wintersportprofessionals.

Frankrijk voerde in augustus een Corona-pas in voor restaurants, bars en nachtclubs, evenals voor een deel van het openbaar vervoer. Vanaf eind september wordt het uitgebreid naar kinderen ouder dan 12 jaar. De ‘Pass Sanitaire’ die ofwel vaccinatie, een recente test of herstel van de ziekte laat zien, zou daarom kunnen worden uitgebreid om toegang tot de skiliften te dekken. Een officiële bekendmaking van de regels wordt medio oktober verwacht.

3G en maskers in Oostenrijk

In Oostenrijk, waar enkele skigebieden zoals Sölden al open zijn en de andere gletsjergebieden volgende maand opengaan, was er ook goed nieuws. Gouverneur van Tirol, Günther Platter, verklaarde:

“Er komt een winterseizoen. Het grote verschil met vorig jaar is dat we een vaccinatie hebben. Er zijn geen capaciteitsbeperkingen.”

maar hij voegde er wel aan toe dat;

“Er geen après-ski meer zal zijn zoals voor de pandemie”

Hier gaat de zogenaamde 3G-regel gelden voor horeca, hotels en skiliften die alleen toegankelijk zijn voor mensen die zijn ingeënt, getest of genezen. De skiliften zullen op volle capaciteit draaien, maar een FFP2-masker zal verplicht zijn zoals op ander openbaar vervoer.

Het goede nieuws is dat ook après-ski weer mag onder dezelfde beperkingen, dus voorlopig een Covid-pas met daarop inenting, negatieve test of herstel. Mocht de gezondheidssituatie verslechteren, dan zal alleen vaccinatie of recent herstel van Covid toelating tot bars (2G) mogelijk maken. Als het nog erger wordt, mogen alleen gevaccineerde mensen naar binnen (1G).

Het lijkt er dus op dat we deze winter vrij zeker kunnen gaan skiën, we hebben alleen ons masker en onze smartphone nodig met onze covid-pas erop. Natuurlijk, als we iets hebben geleerd in deze covid-tijden, is het dat regels en beperkingen heel snel kunnen veranderen, maar we hebben goede hoop en kijken uit naar wat skiën – en misschien zelfs wat après-ski. De winter komt eraan….Eindelijk!

Category: Nieuws
Delen
  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief