fbpx

Reset Password

Your search results
27/11/2020

De Europese onenigheid over skigebieden neemt toe.

Geen skiën in Frankrijk of Italië deze kerst. Zullen Oostenrijk en Zwitserland volgen?


Overheden zijn het oneens over een plan voor heel Europa om skivakanties met Kerstmis te verbieden, waarbij Duitsland, Italië en Frankrijk in het voordeel zijn, maar Oostenrijk en Zwitserland aarzelen om een sector ter waarde van miljarden aan hun economie te schaden.

Vakanties in de sneeuw oncontroleerbare

Het begon allemaal een paar dagen geleden, zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte dat het niet mogelijk zou zijn om kerstvakantie in de sneeuw toe te staan.

“We kunnen het niet betalen”, zei hij eraan toevoegend:

“Alles dat draait om vakanties in de sneeuw is oncontroleerbaar”

Hij verwees duidelijk naar de gebeurtenissen in Ishgl die vorige winter leidden tot de voortijdige sluiting van skigebieden in heel Europa en verklaarde dat het een Europees probleem was.

“Als Italië zijn liften sluit zonder steun van Frankrijk, Oostenrijk en anderen”, zei hij, “zouden Italianen naar het buitenland kunnen gaan en de ziekte terugbrengen.”

Skigebieden open maar skiliften gesloten

Donderdag was het de beurt aan de Fransen met een schokkende mededeling dat ook daar de skiliften met kerst niet zouden draaien.

President Macron kondigde de waarschijnlijke sluiting van skigebieden met Kerstmis

In een televisietoespraak op dinsdag verklaarde de Franse president Emanuel Macron dat over 10 dagen na overleg met lokale vertegenwoordigers een beslissing genomen zou worden over hoe de skigebieden deze winter een veilige werking kunnen garanderen. Hij zei echter dat het onwaarschijnlijk was dat ze met Kerstmis open zouden zijn, en voegde eraan toe dat hij;

“de voorkeur gaf aan een latere opening in veilige omstandigheden” ergens in januari. Frankrijk “coördineerde met onze Europese buren” over de kwestie, zei hij.

Slechts twee dagen later bevestigde premier Jean Castex onverwachts:

“Iedereen zal vrij zijn om naar deze gebieden te gaan om te genieten van de zuivere lucht van onze prachtige bergen. Uiteraard zijn alle skiliften gesloten voor het publiek.”

Bars en restaurants in Frankrijk blijven tot 20 januari gesloten.

De aankondigingen hebben velen boos gemaakt die bij de wintersporteconomie betrokken waren. Frankrijk heeft 350 skigebieden die 120.000 mensen tewerkstellen en naar schatting € 10 miljard per jaar genereren, waarvan 30-40% wordt verdiend tijdens de kerstvakantie. De sector wordt al geconfronteerd met een vermindering van 30-40% van het aantal buitenlandse skiërs als gevolg van aanhoudende reisbeperkingen, met name in Nederland, België en het VK.

Sommigen vroegen zich af waarom andere vakantiebestemmingen, zoals die aan de kust, toeristen zouden kunnen verwelkomen, maar niet de bergen en dat bioscopen en theaters ook konden heropenen, maar niet de skiliften. Skiën is tenslotte een buitensport.

La Plagne © Elina Sirparanta

Jean-Luc Boch, burgemeester van La Plagne en voorzitter van de lobbygroep France Montagne zei:

“Dit is een koude douche voor ons allemaal. We begrijpen het niet. Dit is een enorme klap voor regio’s die tot 40% van hun economie afhankelijk zijn van wintersport.”

Hoewel Frankrijk als geheel de piek van zijn tweede golf van infecties lijkt te hebben gepasseerd, registreerde de Haute-Savoie, de thuisbasis van skigebieden zoals Chamonix en les Portes du Soleil, deze week de hoogste incidentie van coronavirus in Frankrijk met 485 gevallen. per 100.000 inwoners, terwijl het naburige Savoie, dat La Plagne, les 3 Vallées en Tignes omvat, net achter was op 365.

De EU een vergoeding moet betalen

Terwijl Frankrijk en Italië opriepen tot Europese samenwerking bij het bepalen van openingen, leek Oostenrijk minder coöperatief.

De Oostenrijkse minister van Financiën, Gernot Blümel, zei:

“Als de EU daadwerkelijk skigebieden verplicht om gesloten te blijven, zal dat tot € 2 miljard kosten kosten”, eraan toevoegend dat als skigebieden gesloten moeten blijven, de EU een vergoeding moet betalen.

De skigebieden van Oostenrijk dragen ongeveer 15% bij aan de economie van het land. In Tirol is elke vierde baan gerelateerd aan toerisme en elke tweede bed is een hotelbed.

Momenteel zijn alle skigebieden tot 7 december gesloten als onderdeel van de landelijke lockdown, maar de regering heeft nog niet aangekondigd wanneer ze weer open kunnen gaan.

Veel mensen waren geschokt door de foto’s die op sociale media circuleerden nadat enkele gletsjergebieden in Oostenrijk vorige maand hun liften openden

Weinig sociale afstand in Cervinia

De foto’s toonden dicht opeengepakte menigten die in de rij stonden voor de liften, met weinig zichtbare gezichtsmaskers. Vergelijkbare foto’s verschenen uit Italië nadat Cevinia hun skiliften had geopend voordat ze heel snel de opdracht kreeg om ze weer te sluiten.

De Oostenrijkse minister van Toerisme, Elisabeth Köstinger, beloofde deze week echter dat “de wintervakantie in Oostenrijk veilig zal zijn” en dat er lessen zijn getrokken uit de Ischgl-sage.

Dit jaar zullen de après-ski bars allemaal gesloten zijn en zullen de liften strikte hygiëneprotocollen hebben.

De gouverneur van Salzburg, Wilfried Haslauer, zei dat de skiresorts van zijn staat klaar zijn om op 19 december te openen, en zei dat ze goed voorbereid zijn om de jaarlijkse toestroom aan te pakken ondanks de coronavirus-pandemie.

Sluiten geen optie in Zwitserland

Verbier heeft op 30 oktober zijn skiliften geopend

Ook in Zwitserland bestaat er geen wens om de skigebieden te sluiten. Momenteel is Zwitserland het enige alpine land waar nog geskied kan worden met skiliften die geopend zijn in Zermatt, Verbier, Saas-Fee, Andermatt en Crans-Montana.

Christophe Darbellay, president van het kanton Wallis, de thuishaven van resorts zoals Verbier, Crans Montana en Zermatt zei dat “sluiting gewoon geen optie is” ondanks het toenemende aantal gevallen van covid-19 en ziekenhuizen die gevaarlijk uitgerekt worden.

Dit levert natuurlijk wat problemen op in grensoverschrijdende skigebieden zoals de Portes du Soleil waar skiliften in de Zwitserse dorpen zoals gepland in december opengaan terwijl die aan de Franse kant gesloten blijven.

Les Portes du Soleil

De voorzitter van de raad van bestuur van Portes du Soleil Zwitserland, Enrique Caballero, heeft voor controverse gezorgd toen hij aangaf dat:

“we van plan zijn de skiërs op te halen bij Châtel en de andere Franse resorts in Portes du Soleil met bussen. We bereiden ons voor om een deel van de Franse klantenkring van de Portes du Soleil op te nemen”

Hetzelfde geldt voor Cervina in Italië, dat een skipas deelt met Zermatt in Zwitserland, waar de liften al open zijn.

Een gemeenschappelijke overeenkomst op Europees niveau?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft nu samen met de Italiaanse premier en de Franse president opgeroepen tot een Europese stopzetting van de wintersport tot 10 januari om een nieuwe coronavirusgolf te voorkomen.

“We zullen aandringen op een stemming in Europa over de vraag of we alle skigebieden kunnen sluiten”, zei Merkel tegen het Duitse parlement.

“Als je luistert naar geluiden die uit Oostenrijk komen, ziet het er momenteel helaas niet naar uit dat we een gemakkelijke oplossing zullen vinden, maar we zullen het proberen.”

De premier van Beieren, Markus Söder, heeft gezegd dat hij van plan was de skipistes van zijn staat tijdens de kerstvakantie gesloten te houden en benadrukte dat Duitsers die de grens oversteken om in Oostenrijk te skiën, bij terugkeer een quarantaine van 10 dagen moesten ondergaan.

“Ik zou liever een gemeenschappelijke overeenkomst hebben op Europees niveau: geen skiliften open, nergens skivakanties”, zei Söder. “Als we de grenzen open willen houden, hebben we een duidelijke afspraak over skiën nodig. Anders wordt het moeilijk.”

Dus wat te doen? Op dit moment is het reisadvies vanuit Nederland nog oranje voor alle regio’s Oostenrijk en Zwitserland en Frankrijk en is het advies om niet voor half januari naar het buitenland te reizen.

Maar als de grenzen open zijn en sommige skigebieden ook open zijn, wordt aangenomen dat sommige Europese wintersporters het reisadvies zullen negeren en op zoek gaan naar de sneeuw.

Het is ook mogelijk dat sommige skiërs Frankrijk en Italië verlaten ten gunste van Zwitserland of Oostenrijk (als ze opengaan). Een plotselinge stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus in elk van deze landen zou echter kunnen leiden tot een vroegtijdig einde van het seizoen, zoals vorig jaar gebeurde.

Courchevel mobiliseert voor de opening van de skigebieden

De oppositie neemt al toe in Frankrijk, waar Jean-Yves Pachod, burgemeester van Courchevel en vice-president van de ‘Association Nationale des Maires des Stations de Montagne’ publiekelijk heeft opgeroepen tot demonstraties tegen het skiverbod.

“Het is een ramp voor ons. Een catastrofe’, zei hij. ‘Daarom zijn we aan het opvoeren. Omdat we alles hebben gedaan, is alles aanwezig voor de opening.

“In Courchevel hebben we bijvoorbeeld ons eigen testlaboratorium en kunnen we 500 mensen per dag testen – we zijn tot alles in staat.”

Er is een online petitie gestart waarin wordt opgeroepen tot de opening van de Franse skigebieden, die al 45.000 handtekeningen heeft aangetrokken.

Het lijkt erop dat dit nog niet het einde van dit verhaal is. ‘Watch this space!’

Hoop je nog steeds om deze kerst te skiën? Verkiest u Zwitserland boven Frankrijk of Oostenrijk? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Category: Nieuws
Delen

Laat een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief