Reset Password

Your search results
12/12/2020

De tour van de Portes du Soleil

Ski van Morzine via twee landen op dit prachtige rondje van de grootste skigebied van Europa

De Franse gebieden Les Portes du Soleil en Les 3 Vallées strijden om de titel van grootste skigebied van Europa. Waar Les 3 Vallées een groter gebied beslaat, heeft Les Portes du Soleil eigenlijk meer totale kilometers aan pistes op 650 km tegen Les 3 Vallées 600 km.

Terwijl les 3 Vallées, zoals de naam suggereert, verspreid is over 3 aangrenzende valleien (eigenlijk 4 als je de skipistes van Orelle meetelt in de Maurienne-vallei die in 1996 met de rest van het skigebied was verbonden met ‘s werelds langste gondellift ), Les Portes du Soleil is gerangschikt rond de Frans / Zwitserse grens in de vorm van een circuit.

© Les Portes du Soleil

Dit is een van de meest interessante kenmerken van het skigebied, aangezien de belangrijkste dorpen Châtel, Morzine, Avoriaz, Morgins en Champéry allemaal met elkaar verbonden zijn, dus het is heel gemakkelijk om van de een naar de ander te skiën en dan via een derde terug naar huis. De andere dorpen zoals Torgon, La Chapelle d’Abondance en Les Gets liggen aan de rand van het hoofdcircuit en vragen daarom om een volgend bezoek.

Meer avontuurlijke skiërs kunnen een dagtour maken waarbij ze het grootste deel van het skigebied in beslag nemen, waarbij ze alle belangrijke dorpen bezoeken, met enkele van de beste uitzichten en niet twee keer op dezelfde piste hoeven te skiën.

Als je het gebied niet kent, kun je onze vakantiegids naar de Portes du Soleil bekijken of als je op zoek bent naar accommodatie, bekijk dan al onze skichalets in les Portes du Soleil.

De Ronde

Er zijn natuurlijk verschillende variaties die zorgen voor een min of meer complete tocht en u kunt uw eigen route samenstellen door de pistekaart te bestuderen en afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en de skivaardigheid van uw groep. Hier zullen we de ‘klassieke’ tour uitleggen met een paar variaties om je tijd te besparen of om de drukkere pistes te vermijden.

Je kunt de tour starten vanuit elk dorp in de Portes du Soleil. Hier zullen we een tour beschrijven die start vanuit Morzine, aangezien dit de meest populaire bestemming is, maar je kunt het circuit aanpassen om te beginnen waar je ook verblijft.

Bekijk al onze skichalets in Morzine >>>

Wij geven de voorkeur aan deze tour te doen in een anti-wijzers van de klok van Morzine, door middel van Avoriaz naar Les Crosets en vervolgens terug te keren via Châtel, omdat dit geeft de beste mogelijkheden om te skiën. Het is natuurlijk mogelijk om de tocht in de andere richting af te leggen, echter door de slechte sneeuwbedekking van de afgelopen jaren is de afdaling naar Morgins vanuit Châtel vaak afgesloten waardoor je met de Corbeau stoeltjeslift zou moeten afdalen.

Als je de tocht op deze manier voltooit, betekent dit ook dat je eerder op de dag voordat de sneeuw te zacht wordt, op de pistes op het zuiden in Zwitserland gaat skiën, wat vooral nuttig is laat in het seizoen.

Voordat je vertrekt

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het plannen van uw dag.

Dit is een groot dagje uit, je zult verschillende valleien doorkruisen, twee verschillende landen passeren en als je de laatste lift mist, ben je misschien ver van huis. Hoewel de verschillende dorpen van Portes du Soleil zeer goede verbindingen hebben met skiliften, zijn ze minder goed verbonden met de weg. Als je na het sluiten van de skiliften in Châtel zou stranden, zou de rit terug naar Morzine een uur duren. Er is geen aansluitende busdienst en een taxi kost ruim € 100! Champéry in Zwitserland is zelfs nog verder weg en het kan moeilijk zijn om een taxi te vinden die de grens wil oversteken.

© Sylvain Cochard

Ga voorbereid

Zorg ervoor dat u weet waar u heen moet, bestudeer van tevoren de pistekaart en zorg ervoor dat u voldoende tijd heeft om de door u gekozen tocht te voltooien.

Check het weer

Bekijk de weersvoorspelling voordat je eropuit trekt. Je hebt een hele dag goed weer nodig om te voorkomen dat je vast komt te zitten als de skiliften moeten sluiten. Ook de uitzichten wil je niet missen!

Vroeg vertrekken

Wees klaar om te vertrekken zodra de skiliften voor de dag opengaan. Zo kun je lunchen, loop je minder kans de laatste liften te missen en kun je ‘s ochtends op de vers geprepareerde pistes skiën.

Skivermogen van de groep

Om het circuit te voltooien, moet iedereen gelukkig zijn met skiën op blauwe en rode pistes in verschillende sneeuwcondities. Je skiet vijf of zes uur, een lunchstop niet meegerekend. Ook aan de Zwitserse kant zijn er nogal wat sleepliften die je moet nemen. Dit zijn niet ieders smaak, vooral snowboarders!

Startpunt

Afhankelijk van waar uw chalet in Morzine zich bevindt, kunt u ervoor kiezen om te vertrekken vanuit Ardent of les Prodains. We raden af om vanuit Super Morzine te beginnen, omdat het alleen maar tijd toevoegt en het skiën niet erg interessant is.

Voor deze tour beginnen we met het nemen van een bus van Morzine naar les Prodains en vervolgens de nieuwe Prodains Express-gondel naar Avoriaz. Als je vanuit Ardent zou vertrekken, kun je de Ardent-gondel nemen naar les Linderets en met Avoriaz komen via de Linderets-stoeltjeslift.

Avoriaz naar Les Crosets

Eerst neemt u de stoeltjeslift ‘Lac-Intrets’ en daalt u de piste ‘Blue du Lac’ af. Net onder het snowpark als u de top van de Stade-stoeltjeslift passeert, moet u het pad ‘Aller-Chavnette’ naar rechts nemen.

Vanaf hier kunt u heerlijk skiën vanaf de ‘Fornet’-stoeltjeslift voordat u kiest voor de comfortabele optie van de ‘Choucas’-stoeltjeslift of de snellere maar minder leuke ‘Chavanette’-sleeplift.

De Zwitserse muur

Je bevindt je nu op de top van de beroemde ‘Mur de Chavanette’ (ook bekend als de ‘Zwitserse muur’). Bekend als een van de steilste skipistes in de Alpen met een gemiddelde helling van 37 ° of 90% die afdaalt naar Zwitserland. Maak je geen zorgen, als je jezelf niet wilt uitdagen met de hobbels, kun je met de stoeltjeslift afdalen.

Vervolg vanaf de Chavanette de blauwe piste ‘Ripaille’ naar de stoeltjeslift ‘Pauvre Conche’. Volg vanaf de top van de ‘Pauvre Conche’ de blauwe piste ‘Grande Conche’ die u naar het centrum van het dorp Les Crosets brengt.

Variatie

Als je je tocht wilt verlengen en de verre uithoeken van het skigebied wilt verkennen, kun je een afdaling naar Champéry toevoegen. Vanaf de onderkant van de ‘Ripaille’-piste kun je in plaats daarvan de vrij lange ‘Ripaille’-sleeplift nemen en vervolgens de ‘Grand Paradis’ skiën. Deze mooie lange rode piste slingert zich door het bos van de Grand Paradis-vallei, een beschermd gebied waar je voelt dat je een wereld verwijderd bent van de drukte van Avoriaz.

Opgelet snowboarders, de Grand Paradis eindigt met een lange, zeer vlakke baan langs de vallei, wat kan betekenen dat je moet lopen!

Je neemt dan gewoon de ‘Grand Paradis’- en ‘Planachaux’-liften naar de top van Champéry en daalt de blauwe helling af naar Les Crosets om weer deel te nemen aan de tour.

Les Crosets naar Morgins

Neem de ‘Mossettes’-stoeltjeslift terug naar de Franse grens. Vanaf de top volgt u de rode helling van ‘Mosettes’ terug richting Les Crosets. Bij de splitsing moet je de linker splitsing nemen naar een andere rode piste naar de ‘Col du Portes du Soleil’.

Skiën van Les Crosets naar Morgins onder de beroemde Dents du Midi © J B Bieuville

Dit is een prachtig onderdeel van de tour. Vanaf hier zigzag je door Champoussin en Morgins op brede, zonnige, makkelijke pistes met een prachtig uitzicht op de iconische toppen van de Dents du Midi.

Laat je niet te veel afleiden door het uitzicht, want je moet uitkijken naar de ‘Gueilly’-sleeplift die je moet nemen om de blauwe piste ‘Gueilly-Champoussin’ te bereiken.

Je hebt vanaf hier een paar opties om Morgins te bereiken, maar de snelste is om de ‘Pointe de l’Au’, ‘Deriere Pertuis’ en ‘Chaux’-liften met elkaar te verbinden om de top van de Follieuse te bereiken. Je kunt dan kiezen voor een rode of blauwe piste door het bos om in Morgins aan te komen.

Lunch stop

Afhankelijk van hoe snel je hebt geskied en welke variaties op de tour je hebt gemaakt, is dit een geweldige plek om te lunchen. Chez Gaby dichtbij de ‘Aiguille de Champeys’-lift heeft een zonneterras met prachtig uitzicht op de Dent du Midi en serveert kazen en charcuterie van hun eigen boerderij. Binnenin zie je de indrukwekkende collectie van 200 klokken die hun koeien in de zomer dragen.

Voor een goedkopere optie is de Col du Portes du Soleil een geweldige picknickplek met een al even indrukwekkend uitzicht.

Variatie

Bovenaan de Mosettes-lift heb je de kans om een kortere weg te nemen, wat tijd te besparen en te genieten van een andere geweldige skipiste in een wilde vallei, weg van de drukte. Wanneer u aankomt op de Col du Portes du Soleil, de bergpas waaraan het skigebied zijn naam ontleent, volgt u de 6 ½ km lange blauwe ‘Tovassière’-piste om direct in Morgins aan te komen.

Morgins naar Châtel

Op weg naar Châtel vanuit Morgins © Sylvain Cochard

U moet nu het dorp Morgins oversteken naar de stoeltjeslift ‘Corbeau’. Er is een gratis pendelbus, maar het is maar 5 minuten lopen.

Vanaf de top van de Corbeau is het een snelle ski naar de sleepliften van ‘Culet’. Volg daarna de blauwe piste van ‘Lac’ en pas op dat u de afslag naar links naar Super Châtel niet overslaat.

Lunch stop

Als je voor je lunch nog wat verder wilt skiën, heb je bij het onlangs gerenoveerde Hotel l’Escale in Super Châtel een prachtig zonnig terras met uitzicht over het dorp beneden en een uitgebreide menukaart.

Torgon en La Chapelle d’Abondance

Voor sterke skiërs die echt de kilometers willen optellen, is het nu mogelijk om een tocht naar het uiteinde van het skigebied toe te voegen. Het is vrij eenvoudig om op de ‘Morclan’-stoeltjeslift te springen en de borden naar Torgon en verder naar La Chapelle te volgen. Je kunt hier geweldig skiën en het is er over het algemeen een stuk minder druk dan in de rest van het skigebied, vooral tijdens de vakantieweken. Het uitzicht over het meer van Genève is ook adembenemend. Maar vergeet niet dat u nu ver van huis bent, dus zorg ervoor dat u genoeg tijd heeft om terug te gaan.

Lege pistes in La Chapelle d’Abondance

Châtel naar Morzine

Als u vanaf Super Châtel de hoofdhelling afdaalt, gaat u naar links en zoekt u de blauwe piste van ‘Le Boude’. Een stukje naar beneden volg je de ‘Forestiere’, ook een blauwe die je naar de Gabelou-stoeltjeslift naast het meer brengt.

Let op – Helaas is deze piste al enkele jaren gesloten vanwege een aardverschuiving en zou binnenkort weer open moeten gaan. In de tussentijd moet u de stoeltjeslift ‘Portes du Soleil’ nemen om weer bij de ‘Gabelou’-lift te komen.

Verlaat de ‘Gabelou’-lift en het is een korte ski naar de ‘Linga’-gondel. Neem dit op, gevolgd door de stoeltjeslift ‘Echo Alpin’.

Als u de andere kant van de heuvel afdaalt, moet u op zoek naar de ‘Itineraire’ blauwe piste die u helemaal volgt tot aan Plaine Dranse met zijn karakteristieke kerk. Als alternatief kunt u naar beneden skiën tot aan de ‘Cornebois’-lift en nog wat meer skiën.

Plaine Dranse © Châtel Tourisme

Er zijn een aantal gezellige restaurantjes in Plaine Dranse in oude verbouwde boerderijgebouwen en je bent bijna thuis, dus je kunt even stoppen voor een snelle kop koffie, bier of warme wijn.

Vervolgens neem je de ‘Rochassons’-stoeltjeslift en kies je uit een rode of blauwe piste om af te dalen in de Linderets-vallei.

Het huis strekt zich uit

Dus nu heb je de keuze, afhankelijk van waar je verblijft.

Om in Montriond te komen, kun je helemaal tot aan Ardent blijven skiën en misschien stoppen voor een après-ski in de Happy Hours-bar.

Als je in een chalet in Morzine verblijft, kun je de ‘Linderets’-lift terug naar Avoriaz nemen en je een weg banen over het Zore-plateau en afdalen in de ‘Super Morzine’-gondel naar het centrum van de stad, of door Avoriaz skiën en verder naar beneden tot Les Prodains.

Wat is uw favoriete manier om de skitour Portes du Soleil te doen? Waar zijn je favoriete lunchstops? Wat hebben we gemist?

Laat ons weten wat je ervan vindt in de reacties hieronder.

Category: Skigebieden
Delen

Laat een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief