fbpx

Reset Password

Your search results
14/11/2017

Eén vakantieoord in Frankrijk kan nu sneeuw maken bij temperaturen tot 15°C!

In de Portes du Soleil, is Chatel het eerste skioord in Frankrijk dat een nieuw systeem heeft dat hen in staat stelt om sneeuw te maken, zelfs wanneer de buitentemperatuur 15 graden is.

De ‘Sneeuw Boer’, waarvan nu de eerste in Frankrijk is geïnstalleerd, wordt gevoed door een slang en spuit kunstsneeuw met een productiecapaciteit van 100 kubieke meter per dag zonder toevoegingen, ongeacht de buitentemperatuur. “We koelen alleen maar het water”, zegt een technicus bij de opening op 18 oktober. “Dit is geen vervanging voor sneeuwkanonnen maar een aanvulling.” In Chatel bestrijken sneeuwkanonnen al 60% van het skigebied vergeleken met gemiddeld 35% in Frankrijk als geheel.

Onder de naam ‘Sneeuw Fabriek’ door de Italiaanse makers Techno Alpin, werden soortgelijke apparaten eerder gebruikt om sprongen te maken voor stedelijke ‘Big Air’-evenementen zoals het High Five Festival van de zomer in het nabijgelegen Annecy. Chatel hoopt dat hun apparaat sneeuwbedekking op hun lagere pistes zal garanderen aangezien de Franse skikampioenschappen volgend jaar in het dorp van 21 tot en met 29 maart zal plaatsvinden. Om een meer pastoraal imago voor hun alpine dorp te tonen, heeft Chatel hun apparaat tot ‘de Sneeuw Boer’ omgedoopt.

“Het is nog een hulpmiddel om de sneeuw en daarmee de werkgelegenheid in ons skioord te garanderen met een gemotiveerde benadering van plattelandsontwikkeling. In Ch&tel leven we van skiën en landbouw, dus hebben we deze installatie de ‘Sneeuw Boer’ genoemd in plaats van ‘Sneeuw Fabriek'” zei Nicolas Rubin, burgemeester van Chatel.

Na enkele jaren met slechte sneeuwbedekking aan het begin van het seizoen, is dit het antwoord voor laaggelegen skigebieden zoals Chatel? Dat hopen ze zeker. De ‘Sneeuw Boer’ maakt geen sneeuw zoals u zou verwachten van een traditioneel sneeuwkanon. Maar het kan enorme hoeveelheden ijzige sneeuw produceren wat dan gebruikt wordt om een basis laag op de pistes te creëren voordat sneeuw van traditionele kanonnen (of liever het echte spul dat uit de lucht valt!) het echte ski-oppervlak zal creëren. Op deze manier hoopt Chatel ervoor te zorgen dat hun lagere pistes, vooral die naar het dorp terugkeren, het hele seizoen open blijven, ook al hebben we weer een magere winter.

Dit is allemaal niet goedkoop. De kosten van een ‘Sneeuw Fabriek’ bedragen € 400.000, maar Chatel heeft die van hen gehuurd om ‘te proberen voordat ze kopen’. Dan is er nog het water. 1 kubieke meter water kan ongeveer 2 kubieke meter sneeuw produceren. Maar met 100 kubieke meter per dag, betekent dat veel water en afgelopen winter kampten sommige gebieden in de Alpen al met grote watertekorten, gedeeltelijk als gevolg van ongekende hoeveelheden sneeuw via de kanonnen, maar ook een ongewoon droge herfst. Het antwoord van de burgemeester luidt: “Het water wordt opgeslagen, we produceren kunstmatige sneeuw en deze sneeuw keert terug naar de natuur wanneer deze in de lente smelt.”

Een voordeel van lagere skioorden zoals Chatel is dat, omdat veel van hun pistes op met gras begroeide weiden liggen, een kleine hoeveelheid kunstmatige sneeuw is alles wat ze nodig hebben om hun pistes open te houden in een slecht seizoen. De hogere skigebieden moeten veel meer sneeuw maken om hun meer rotsachtige terrein te bedekken, dus in een toekomstige ski-industrie die in toenemende mate afhankelijk is van sneeuw maken, kunnen de lagere skigebieden winnen. Is dit de reden waarom Chatel heeft geïnvesteerd in deze nieuwe technologie?

Hier bij Sneeuwchalets.com hopen we dat ze het niet nodig hebben, want dit jaar hebben we een bumperseizoen in de Alpen. De winter komt eraan!

Category: Nieuws, Skigebieden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief

  • Recent Posts

  • Categories

  • Archives