Reset Password

Your search results
20/06/2020

Free-ride Espace Killy – De gids

Nergens overtreft Tignes en Val d’Isère voor met de lift bereikbaar off-piste skiën op grote hoogte. Met liften tot 3400 m en twee gletsjers kunt u tot laat in het seizoen poedersneeuw vinden.

Photo © Andy Parant

Ook de enorme schaal van het terrein is indrukwekkend. Tignes staat bekend om zijn steile hellingen en smalle couloirs, maar Val d’Isère biedt ook een groot aantal gemakkelijk toegankelijke freeride-terreinen.

Lager op de berg is er ook een aantal geweldige boomskiën rond Tignes les Brévières en La Daille voor die dagen met slecht weer.

Als u een wintersportvakantie in Tignes of Val d’Isere plant, kunt u hier al onze chalets en appartementen in Espace Killy bekijken

Zoals bij alle skiën of snowboarden in niet-bewaakte gebieden, weg van gemarkeerde pistes, moet u de diensten inschakelen van een gekwalificeerde berggids of skileraar die kennis heeft van hoe de sneeuwomstandigheden zich gedurende het seizoen hebben ontwikkeld en die weet wat is, of is niet veilig op een bepaalde dag. Je moet ook zijn uitgerust met een lawinepieper, een schop en een sonde. Veel skiwinkels verhuren u deze veiligheidsuitrusting, maar u moet altijd een cursus lawineveiligheid volgen, zodat u weet hoe u deze moet gebruiken en regelmatig moet oefenen.

De hellingen van Tignes en Val d’Isere staan bekend om hun ongebruikelijke rotspartijen en natuurlijke geulen. Hoewel deze functies leuke natuurlijke ‘halfpipes’ kunnen bieden, kunnen ze ook fungeren als terreinvallen in het geval van een lawine en er moet veel voorzichtigheid worden betracht bij het voor de eerste keer skiën op een route.

Ten slotte moet u, voordat u de dag uitgaat, op de hoogte zijn van de huidige voorwaarden. U kunt de weersvoorspelling en het lawinegevaar bekijken op vier ‘Freeride Points’ in het skigebied Tignes, in de “Maisons de Tignes” en in de Tignes-smartphone-app.

Als u in de Espace Killy verblijft, moet u ook onthouden dat het poederparadijs Sainte Foy Tarentaise op slechts een klein eindje rijden ligt. Dit kleine familieskigebied met slechts vier skiliften is zeker een dagtocht waard als u op zoek bent naar rustig freeriden buiten de drukkere skigebieden van de regio.

Hier zijn onze aanbevelingen voor de niet te missen ‘free-ride’-routes in Tignes en Val d’Isere. Dit zijn onze favorieten, maar we hebben er zeker een paar gemist, dus als je suggesties hebt, laat het ons dan weten in de reacties hieronder.

Val d’Isere

Tour du Charvet

De Tour du Charvet is een Val d’Isère off-piste klassieker. Het is toegankelijk voor alle bekwame skiërs en is goed als eerste off-piste route of als warming-up voor de meer uitdagende afdalingen van Face du Charvet.

Het ligt echter op het zuiden, dus u kunt het beste ‘s ochtends skiën voordat de sneeuw te veel is opgewarmd en er een verhoogd risico op lawine is.

Neem in het Bellevarde-gebied de stoeltjeslift Grand Pré. Volg bovenaan de lijn van de skilift voordat u bij het grote vlakke gebied rechtsaf slaat. Vanaf hier kunnen de minder ervaren skiërs naar rechts doorkruisen en vervolgens de onderkant van het dal naar links volgen. Anderen gaan misschien liever recht naar beneden. Afhankelijk van de sneeuwbedekking kun je beide oevers van de Charvet-stroom nemen naar een smalle kloof. Volg dan de rivier naar de Manchet-stoeltjeslift.

L’Envers de Cugnaï

Toegankelijk vanaf de top van Solaise via de Chugnaï-stoeltjeslift, dit is een andere klassieke van Val d’Isère en een populaire plek. Het blijft echter een mooie afdaling met verschillende varianten van verschillende steilheid in een dal waar je je afgesloten voelt van de drukte van het aangrenzende skigebied. Een klein toevluchtsoord in de vallei opent in het voorjaar en serveert eten en drinken op een prachtig zonnig terras.

Vallée Perdu

Niet echt een verloren vallei, deze route staat zelfs op de pistekaart aangegeven maar is wel uniek!

De Vallée Perdu werd beroemd toen Léo Taillefer daar in 2015 de GoPro Line of the Winter won. Je hoeft er echter niet zo snel op te skiën!

Je skiet door een smalle kloof met hoge rotswanden aan beide kanten. Het skiën is vrij eenvoudig voor elke gemiddelde skiër. De daadwerkelijke afdaling is afhankelijk van de sneeuwcondities, als de sneeuw bijzonder diep is, is er zelfs een gedeelte waar je misschien door een kleine grot moet kruipen!

De Vallée Perdu ligt aan de La Daille-kant van Val d’Isere tussen de rode Triffolet-piste en een met bomen omzoomde groene piste genaamd La Verte. Om toegang te krijgen ski je langs de Tommeuse-lift op de groene piste, je ziet een kleine geul aan de linkerkant die het toegangspunt is.

Couloir des Pisteurs

Photo © Andy Parant.com

Strikt voor de experts is de Couloir des Pisteurs een van de meest extreme afdalingen in Val d’Isere.

Dit is een zeer begaanbare lijn die een smal couloir afdaalt met een maximale hellingshoek van 45°

Je kunt het couloir door de rotsachtige noordkant van de Rocher du Charvet zien snijden terwijl je de Grand Pré-stoeltjeslift opgaat. Wanneer je de top bereikt, moet je 30 minuten wandelen naar de top van de Rocher du Charvet, waar je de ingang kunt vinden.

Als je eenmaal de couloir hebt geskied, word je beloond met een grote open helling die wordt overschaduwd door de berg, beschut tegen de wind en alleen toegankelijk voor de beste skiërs. Hier vind je de beste sneeuw in Val d’Isère, en je kunt nog steeds nieuwe sporen krijgen lang na een sneeuwval.

Le Fornet

Als het sneeuwt en er geen zichtbaarheid is, is het niet echt een optie om nieuwe sporen boven de boomgrens te krijgen. Op deze dagen gaan de poederhonden van Val d’Isère naar de Le Fornet-kabelbaan en skiën de lijnen door de bomen. Er zijn een aantal verschillende routes en de meeste bomen zijn mooi uit elkaar geplaatst om een paar goede bochten te maken.

Bij beter weer De hogere hellingen van La Fornet bieden ook een aantal van de beste poederskiën van Val D’Isere. Neem vanaf de top van de kabelbaan de vrij lange en steile Signal-sleeplift. Als je de top bereikt, word je opgewacht door een enorme poederkom. Blijf hoog en je zult rotsen vinden om van af te springen of door te gaan en een van de andere talloze routes naar beneden te nemen. Eindig door de bomen in te gaan tot Le Fornet of ga naar links voordat je te laag wordt en ga terug naar de sleeplift.

Tignes

Photo © Andy Parant

Als u liever in het gemarkeerde skigebied verblijft, biedt Tignes u verschillende “Naturides” aan: zwarte pistes, die gemarkeerd maar niet geprepareerd zijn. Een van de beste is de ‘Guerlain Chicherit’ die is vernoemd naar de viervoudig wereldkampioen freeride en Tignes-inwoner. U vindt het bovenaan de stoeltjeslift Col des Vés. Er zijn nog enkele andere geweldige afdalingen van hier richting de l’Aiguille Noire de Pramecou.

Vallon de la Sache

Wat je niveau ook is, je kunt stoom afblazen op de Vallon de la Sache-route, bekend om zijn wilde natuur. De sneeuw blijft hier lang koud en aangenaam, maar je moet slim zijn in het kiezen van je lijn omdat deze plek erg populair is.

Loop bovenaan de stoeltjeslift ‘Aiguille Percée’ naar de top van de skipiste aan de rechterkant. Vanaf hier zijn er drie couloirs die toegang geven tot de Sache-vallei. Er zijn hier verschillende routes die allemaal terug leiden naar de zwarte piste van Sache. De vallei eindigt in een nauwe kloof, dus wees voorzichtig. Als je te ver wilt gaan, wordt de route geblokkeerd door een bevroren waterval van 30 meter, dus loop langs het bospad voor de bodem van de kloof. Vanaf hier kunt u de piste op en afdalen naar Tignes Les Brévières.

Een variatie is om naar links te gaan bovenaan de stoeltjeslift waar verschillende brede en niet te steile couloirs op het noorden naar beneden vallen in de Vallon de la Sachette die aansluit op de hierboven beschreven hoofdroute.

Als je toerski’s of een splitboard had, kon je vanaf hier naar de Col de la Sachette en vervolgens de Col de la Tourne klimmen. Vanaf hier kunt u skiën tot Peisey-Vallandry en la Plagne of Les Arcs. Vanuit les Arcs kunt u de kabelbaan naar Bourg-Saint-Maurice nemen en vervolgens een bus terug naar Tignes. Een fantastische hele dagtour.

Photo © Andy Parant.com

Glattier

Een andere route voor goede gemiddelde skiërs, deze afdaling begint vanaf de top van de stoeltjeslift Chaudanne en slingert zich door een prachtige vallei met een prachtig uitzicht op het Chevril-meer. De afdaling eindigt op de hoofdweg vlakbij de Glattier-tunnel vanwaar je de pendelbus terug naar Tignes le Lac kunt nemen.

Chardonnay Couloirs

Toegankelijk voor ervaren skiërs, maar niet per se experts, de Chardonnay couloirs zijn een ideale plek voor diegenen die net beginnen met freeriden. Vanaf de top van de stoeltjeslift van Grattalu kunt u met een korte wandeling met uw ski’s op uw rug toegang krijgen tot verschillende couloirs van verschillende steilheid. De belangrijkste couloir is de breedste en de minst steile, ideaal voor degenen die couloirs leren skiën. Vervolgens komt het uit op enkele gemakkelijke hellingen die naar het Chardonnet-meer en de stoeltjeslift Grand Huit leiden.

Mickey’s Ears

Vernoemd naar de radioantennes die ooit bovenaan deze run stonden en eruit zagen als Mickey Mouse, dit is een van de beroemdste freeride-lijnen van Tignes. Vanaf de top van de Tovière-kabelbaan is het een wandeling van 30 minuten langs de bergkam naar de couloir. De sneeuw is hier vaak fantastisch vanwege het overwegend noordelijke aspect. Eenmaal door de couloir kun je links aanhouden en terug skiën langs de beroemde Lavachet-muur. Maar pas op, dit gebied is erg lawinegevoelig bij warm weer, 4 mensen werden hier in 2017 gedood. Als alternatief kun je naar rechts gaan en naar La Daille skiën aan de Val d’Isere-kant van de berg. Het is ook mogelijk om helemaal naar het Chevril-meer te skiën, vanwaar u kunt afhalen met een helikopter. Een beetje zoals Heli-skiën in achteruit!

The Fingers / Les Tufs

Les Tufs

Een tignes-herkenningspunt dat boven Tignes Le Lac uittorent, The Fingers (of Les Tufs voor de Franstaligen) zijn zeven perfect uitziende couloirs, gescheiden door rotsachtige richels die over de volledige lengte van de couloirs lopen. Gemakkelijk bereikbaar vanaf de Tovière- of Paquis-liften, deze zijn echter uitsluitend voor de experts. De couloirs variëren in gradiënt van 45 tot 53 graden en sommige zijn extreem smal. Bij slechte sneeuwcondities kunnen delen onbegaanbaar zijn door blauw ijs of blootliggende rotsen en natuurlijk is er geen ontsnapping aan lawines mogelijk. Je moet ze altijd eerst vanaf de andere kant van het meer bestuderen en erg zeker zijn van de sneeuwcondities (en je skivaardigheid) voordat je erover nadenkt om deze te skiën.

We hopen dat dit u enkele ideeën geeft voor uw volgende vakantie in de Espace Killy. Als je nog andere suggesties hebt voor een geweldige gratis rit in Tignes of Val d’Isere, deel ze dan in de onderstaande opmerkingen.
Blijf veilig en geniet van je free-ride!

Category: Skigebieden
Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief