fbpx

Reset Password

Your search results
07/07/2020

Hoe ziet uw skivakantie eruit na het coronavirus?

Terwijl de Coronavirus-pandemie de manier waarop we leven blijft veranderen, vragen velen van ons zich af hoe dit onze toekomst zal beïnvloeden. Voor degenen onder ons die van de bergen houden, betekent dit de vraag stellen “kan ik volgende winter skiën?” en zo ja, hoe zal de ervaring anders zijn.

Natuurlijk kan niemand op dit moment ergens zeker van zijn, omdat we niet weten hoe de situatie er over zes maanden uitziet. We hebben echter alle informatie gebruikt die we konden vinden om te kijken hoe uw wintersportvakantie eruit zou kunnen zien voor het skiseizoen 2020-21.

Skipistes leeg in 2020-21?

We kunnen enkele voorbeelden bekijken om te zien hoe de wintersport volgend jaar mogelijk wordt beïnvloed door de huidige volksgezondheidsmaatregelen. Skigebieden in Europa die nu weer opengaan voor hun, zij het minder drukke, zomerseizoenen, gletsjergebieden die nu open zijn voor skiën en resorts op het zuidelijk halfrond die net aan hun winters beginnen.

De opening van de skiliften in de zomer, of het nu gaat om skiën of andere zomeractiviteiten zoals mountainbiken, zal de liftexploitanten in staat stellen volledig te begrijpen welke verhoogde sanitaire procedures en sociale afstandsmaatregelen nodig zijn en hoe deze kunnen worden beheerd met de grotere aantallen die ze zullen zien in de winter.

Het is zeker dat het rijden op de liften de komende winter in skiresorts een ordelijkere operatie zal moeten zijn, als ze vanwege afstandsvereisten slechts een fractie van de normale capaciteit kunnen dragen.

In Italië bij de Helbronner-kabelbaan in Courmayeur zijn momenteel temperatuurcontroles en een desinfecterende spray vereist voordat u aan boord van de kabelbaan gaat. Het lijkt moeilijk te zien hoe dit zou kunnen werken met de toegenomen aantallen in de winter.

Thermische camera’s worden ook gebruikt bij het instappen in de kabelbaan Aiguille du Midi in Chamonix aan de andere kant van de Mont Blanc.

Het Franse stadje Morzine, beroemd om mountainbiken, zegt dat elke stoeltjeslift deze zomer minstens één lege ruimte nodig heeft tussen elke prson op de lift, wat mogelijk een werkbare oplossing is voor het winterseizoen, maar zou leiden tot grote wachtrijen en veel meer wachttijden.

Zien we après-ski zoals deze volgend jaar in La Folie Douce?

Een andere grote vraag is of er volgende winter après-ski zal zijn? De meeste Europese landen leggen momenteel beperkingen op aan het aantal mensen in bars en restaurants en er gelden ook afstandsregels, evenals verbod op live entertainment.

Het is duidelijk dat het wintertoerisme voor veel berggebieden zo’n groot deel van de economie uitmaakt dat alle skigebieden hun best zullen doen om volgend seizoen zoveel mogelijk skiërs te verwelkomen. Volgende winter een wintersportvakantie maken is zeker mogelijk, het ziet er misschien heel anders uit.

Dit is wat de situatie momenteel is in verschillende landen.

Frankrijk

Met liften open voor zomerskiën in les 2 Alpes, Tignes, en Val d’Isère kunnen we enkele van de maatregelen zien die worden genomen.

Les 2 Alpes is open voor zomerskiën

In Les Deux Alpes is het dragen van gezichtsbedekkingen op liften verplicht, wat in de winter werkbaar lijkt. In Val d’Isere hebben ze het aantal skiërs en snowboarders dat elke dag op de berg is toegestaan beperkt tot 500. Hoewel dit mogelijk is met slechts een paar geopende gletsjerpistes, is het moeilijk te zien hoe beperkende aantallen in de winter zouden kunnen werken!

In restaurants en bars is het dragen van een gezichtsmasker verplicht tijdens het verplaatsen (zoals naar het toilet gaan), maar niet wanneer u aan een tafel zit. Dit betekent in wezen dat u aan een tafel of aan de bar moet zitten als u een drankje drinkt en dat de tafels minstens een meter van elkaar verwijderd moeten zijn. Er is een maximum van 10 personen per tafel. Niet erg geschikt voor een levendig après-ski feest!

Zwitserland

Zwitserland past in zijn kabelbanen dezelfde veiligheidsmaatregelen toe als op ander openbaar vervoer, wat nu verplicht dragen van gezichtsmaskers betekent. Anders is er geen algemene beperking van de passagierscapaciteit in de hutten en gondels. Het is aan de passagiers om een veilige afstand in de voertuigen te bewaren, zoals het geval is bij het openbaar vervoer en individuele gebieden kunnen hun eigen regels opstellen.

Pierre-Henri Mainetti, marketingdirecteur bij Crans-Montana Tourism zei het volgende:

“Onze skiliften gaan nu op 8 juni open in overeenstemming met het advies van de regering en met nieuwe sociale afstandsmaatregelen – families zullen samen in de gondels kunnen reizen, maar individuen die elkaar niet kennen, zijn beperkt tot één persoon per gondel,”

Het lijkt onwaarschijnlijk dat het in de kerst- of voorjaarsvakantie mogelijk zal zijn om minimaal een meter uit elkaar te staan in een kabelbaan!

Met betrekking tot restaurants en bars zijn er enkele regels die in acht moeten worden genomen:

Er moet een minimale afstand van 2 meter worden aangehouden tussen de individuele tafels en groepen zijn beperkt tot niet meer dan 10 klanten.

Alle vormen van entertainment zijn verboden. Deze omvatten shows, dansintermezzo’s, artistieke uitvoeringen en livemuziek.

Ook dit sluit elke après-ski uit!

In feite is dit niet de eerste keer dat Zwitserland een epidemie in hun skigebieden heeft gezien.

In 1963 brak in de stad Zermatt een dodelijke tyfusepidemie uit. Eind maart hebben de autoriteiten de sluiting van alle hotels, pensions en vakantieappartementen bevolen. Het resort werd een spookstad: ‘Niemand komt meer naar Zermatt’, vreesden de dorpelingen. De uitbraak werd uiteindelijk herleid tot het werk dat werd uitgevoerd in ondergrondse tunnels voor een nabijgelegen waterreservoir en natuurlijk kwamen de toursits terug!

Oostenrijk

Net als hun Franse buren hebben sommige Oostenrijkse gebieden skiërs en snowboarders al verwelkomd op sneeuwzekere gletsjerhellingen. Hintertux en Zell am See begonnen hun zomerseizoen met indrukwekkende sneeuwhoogtes, aangezien skiërs en snowboarders zich aanpasten aan nieuwe maatregelen zoals minder uren in restaurants en beperkte capaciteit op liften.

De huidige veiligheidsmaatregelen in het hele land, waar hotels, restaurants en bars sinds half mei zijn heropend, omvatten sociale afstanden van 1 meter en verplichte maskers in het openbaar vervoer, inclusief skiliften.

Het Oostenrijkse Nationale Bureau voor Toerisme heeft vorige maand aangekondigd dat het Alpenland een van de eersten ter wereld zou zijn die landelijke Covid-19-tests zou uitvoeren voor iedereen die werkzaam is in de reis- en toerismebranche, met als doel 65.000 tests te hebben uitgevoerd door Juli. Bedrijven waar personeel is getest, krijgen officiële borden om toeristen te laten weten dat hun werknemers regelmatig worden gescreend en het pand is ‘Covid Safe’.

Dit volgt op het nieuws dat in Ischgl 40% van de inwoners positief is getest op covid-19-antilichamen.

Onderzoekers van de medische universiteit van Innsbruck in Oostenrijk hebben antistoftests uitgevoerd bij 1.473 mensen die in de stad wonen – bijna 80% van de bevolking van Ischgl. Uit de studie bleek dat 42,4% van de geteste personen antilichamen tegen Covid-19 had. Deze bloedtesten kunnen aangeven of iemand in het verleden het virus heeft gehad en mogelijk een zekere mate van immuniteit heeft.

De stad had het hoogste aantal Covid-19-gevallen in Oostenrijk toen de pandemie zich verspreidde. Skiërs en snowboarders raakten besmet in de drukke bars en restaurants van de stad en brachten het virus vervolgens terug naar hun thuisland. Ischgl sloot later al hun après-skibars.

Geen après-ski meer in 2020-21?

Ischgl was de eerste die de problemen van deze overvolle après-skibars behandelde die het virus verspreidden, wat suggereerde dat het zijn partijreputatie wilde veranderen. Het is een zet die zou kunnen laten zien hoe skigebieden volgend seizoen off-piste entertainment en activiteiten zullen benaderen.

Italië

Als het eerste Europese land dat wordt afgesloten en het eerste dat hun skigebieden sluit, zullen we nauwlettend in de gaten houden hoe Italië de heropening van hun toeristenindustrie aanpakt om te zien hoe dit kan weerspiegelen wat er in andere landen en hun skigebieden gebeurt.

Cervinia, dat een gletsjer op grote hoogte deelt met Zermatt in Zwitserland, is onlangs ook heropend voor zomerskiën.

Vorige week publiceerde de Italiaanse Dienst voor Toerisme een uitgebreide lijst met richtlijnen voor toekomstige reizigers naar het land. Deze omvatten richtlijnen voor sociale afstand, momenteel een regel van één meter, gezichtsmaskers, die momenteel verplicht zijn in besloten ruimtes en in alle openbare ruimtes in de regio’s Lombardije en Piemonte, en specifieke protocollen voor alle aspecten van een vakantie van restaurants naar accommodatie en openbare plaatsen, die nu allemaal mogen worden geopend.

Australië

Beperkingen op stoeltjesliften in Australië Photo © Thredbo Resort

We beschouwen Australië niet vaak als een skibestemming, maar het land heeft wel verschillende skigebieden in Victoria en New South Wales die deze week zijn begonnen toen de winter beneden begon. Deze kunnen ons enkele ideeën geven over hoe de Europese skigebieden de komende winter met nieuwe hygiënemaatregelen zullen omgaan.

Australië heeft het goed gedaan in de strijd tegen de pandemie, maar de staat Victoria is deze week onderworpen aan hernieuwde lokale afsluitingen als gevolg van een heropleving van Covid-19-gevallen in de staat. De skigebieden blijven echter open, zij het met coronavirusbeperkingen en sociale afstand.

Alle skigebieden werken met een verminderde capaciteit. Er wordt aangenomen dat regels voor sociale afstand slechts een capaciteit van slechts 50% toestaan op de hellingen bij Mt Thredbo in New South Wales, een van de bekendste skigebieden. Met gespreide toegang en gespreide wachtrijen zijn ook lange wachttijden voor skiliften te verwachten.

Groepslessen skiën en snowboarden zijn niet toegestaan, alleen privélessen.

Skiërs en snowboarders kunnen geen uitrusting, helmen of kleding meer huren.

Skiërs en snowboarders hebben alleen toegang tot de resorts met een vooraf gekochte skipas; aankopen van een liftkaart op de dag zijn niet beschikbaar.

Accommodatie en faciliteiten op de skigebieden zullen worden voorzien van afscherming en andere beveiligingen.

Sociale afstand is vereist en zal worden gehandhaafd, met als gevolg een gebrek aan personeel in sommige skigebieden. Door sociale distantiëring in de huisvesting van personeel zal het aantal personeelsleden afnemen en zal het aanbod van diensten worden verminderd.

Dus hoe ziet uw skivakantie er volgend jaar uit?

Het is erg moeilijk om te zien hoe skigebieden kunnen omgaan met de noodzakelijkerwijs verminderde aantallen op hun skiliften als ze zich aan de huidige afstandsregels willen houden. We moeten daarom hopen dat deze regels vóór de volgende winter worden versoepeld of dat uitzonderingen worden toegestaan voor buitenactiviteiten zoals skiën, zolang er gezichtsmaskers worden gedragen.

Het lijkt mogelijk dat sommige skiërs de grotere skigebieden willen vermijden ten gunste van kleinere, minder drukke.

Het grootste probleem met skiliften zal zijn in de kabelbanen en gondels. Die kleinere gebieden met meer stoeltjesliften en sleepliften kunnen ook als de voorkeur worden beschouwd.

Zullen we grote kabelbanen vermijden?

Eenmaal op de pistes lijken er niet veel problemen te zijn, hoewel het mogelijk is dat skischolen groepslessen opgeven en alleen privélessen krijgen van individuen of leden van dezelfde familiegroep.

Een voordeel is natuurlijk dat als skigebieden op een of andere manier gedwongen worden om het aantal te beperken, hun skipistes veel minder druk zullen zijn dan normaal, vooral tijdens het hoogseizoen, wat een welkome afwisseling zou kunnen zijn.

Mogelijk zien we een toegenomen interesse in skitochten als een manier om de drukte in de skiliften te vermijden en nieuwe paden te zoeken.

Het is een grote vraag of je in een drukke bar kunt genieten van een après-ski. Er is echter enige hoop dat buitenlocaties meer mensen mogen verwelkomen, dus misschien kunnen we nog steeds in onze skischoenen dansen op een mooi terras in de zon.

Het is onwaarschijnlijk dat er grote evenementen of festivals zullen zijn, aangezien de meeste grote bijeenkomsten waarschijnlijk nog enige tijd verboden zullen blijven.

Als het gaat om accommodatie, kunnen er beperkingen zijn die de duur van uw vakantie kunnen beïnvloeden. Op dit moment bevelen Airbnb aan dat eigenaren meerdere dagen tussen klanten vertrekken om hun eigendommen te desinfecteren. Hoewel het slechts een aanbeveling is, kan dit betekenen dat huurwoningen niet beschikbaar zijn voor een volledige week en dat een vakantie van 5 dagen gebruikelijker kan worden. Het gevaar bestaat dat deze extra reinigingsprocedures ook leiden tot hogere prijzen over de hele linie.

Kies een chalet met catering alleen voor uw familiegroep?

In plaats van met andere mensen in een hotel te mengen, ziet het catered chalet er nu uit als een interessante optie. U kunt een chalet huren alleen voor uw groep familie of vrienden, compleet met gastheren die u ontbijt en diner zullen bereiden en voor de schoonmaak zullen zorgen, zodat u kunt genieten van uw vakantie. Natuurlijk, aangezien je alleen met je eigen groep gaat mixen, zijn er geen maskers en afstanden nodig vergeleken met uit eten gaan in een restaurant.

Aangezien het laatste skiseizoen halverwege maart werd afgebroken omdat bijna alle skigebieden gedwongen werden te sluiten, misten velen van ons wat skiën en willen het volgend jaar goedmaken.

Moet u uw skivakantie alvast reserveren voor de volgende winter?

In deze ongekende tijden lijkt niets zeker. Hoewel we allemaal hopen dat de huidige gezondheidsbeperkingen voor de volgende winter zullen worden opgeheven, zullen we moeten afwachten. Aan de andere kant kunnen we niet weten of hernieuwde uitbraken van Covid-19 ervoor zullen zorgen dat er vóór die tijd nieuwe opsluitingen of reisbeperkingen worden opgelegd.

Maar omdat het laatste skiseizoen halverwege maart werd afgebroken omdat bijna alle skigebieden moesten sluiten, misten velen van ons het skiën en wilden het volgend jaar goedmaken.

Om deze reden en om u te helpen met vertrouwen te reserveren, hebben veel van onze chaleteigenaren nieuwe reserveringsvoorwaarden ingevoerd, waardoor u nu kunt reserveren zonder het risico te lopen uw geld te verliezen als u merkt dat u op een later tijdstip niet kunt reizen. Meer details vind je op onze speciale aanbiedingen pagina. 

Veel touroperators bieden vergelijkbare deals aan.

Herontdek de geneugten van de bergen in 2020-21! Photo © Tristan Shu

Op dezelfde manier heeft Intersport, een van de grootste leveranciers van verhuurapparatuur, een ‘Flexi-ski’ -systeem geïntroduceerd voor de komende winter. Het is een snelle en gemakkelijke manier voor klanten om niet alleen scherp geprijsde skiverhuur te boeken, maar ook hun boeking te annuleren tot 24 uur voordat hun geplande uitrusting wordt opgehaald. Het bedrijf garandeert hen een onmiddellijke terugbetaling als hun vakantieplannen veranderen.

Skigebieden verkopen ook graag vooraf passen. Het skigebied Portes du Soleil, dat Frankrijk en Zwitserland omvat, verkocht onlangs 5000 seizoenspassen voor de halve prijs en doet tijdens het seizoen vergelijkbare online Flash-verkopen van vrijdag tot woensdag, zodat u de volgende dinsdag en donderdag kunt skiën met 30% korting!

Het lijkt daarom veilig om nu uw wintersportvakantie te reserveren, mits u de reserveringsvoorwaarden controleert en er zeker van bent dat u later kunt annuleren als de regels veranderen en u niet kunt gaan.

Veel touroperators en chaletbezitters verloren veel inkomsten met de vroege sluiting afgelopen winter en willen daarom graag dat de reserveringen van de volgende winter vroeg worden gestart. Dit betekent dat er een aantal uitstekende speciale aanbiedingen beschikbaar zijn voor alles, van accommodatie en skiverhuur tot skipassen als u nu reserveert.

Laten we hopen dat we volgend jaar een geweldige winter hebben, hoe verschillend het er ook uitziet!

Category: Nieuws
Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief