Reset Password

Your search results
08/08/2019

Is het zomerskiën in de Alpen afgelopen?

Het zomerse skiseizoen van Frankrijk is deze week eerder afgelopen dan verwacht met de vroege sluiting van de gletsjer Les Deux Alpes voor het tweede achtereenvolgende jaar. Er zijn nu geen gletsjers open voor skiën in Frankrijk.

Les 2 Alpes gletscher
Les 2 Alpes

Op 25 juli Tignes sloten hun Grande Motte gletsjer, de vroegste in de zomer het ooit heeft gesloten en dit werd gevolgd op 7 augustus door de aankondiging dat les Deux Alpes zou zijn 18 dagen te vroeg sluiten van hun ski-pistes.

Het persbericht verklaarde dat “Na 65 dagen zomeropening met soms gecompliceerde omstandigheden (zand vanaf de eerste dag van opening, 2 hittegolven met een maximum van 19 ° C op 3200 m en een warme zuidenwind). Het is niet langer mogelijk voor ons om een kwaliteitsproduct voor ski’s op ons gletsjergebied aan te bieden.”

In de Alpen is het smelten van de gletsjers het meest voor de hand liggende teken van de opwarming van de aarde, vooral na twee bijzonder hete zomers.  De zomer van 2018 was de tweede heetste van Frankrijk ooit en 2019 lijkt zelfs dat record te verbreken.  De temperaturen in de Alpen zijn de afgelopen eeuw met 2 ° C gestegen, het dubbele van het gemiddelde voor het noordelijk halfrond als geheel, en in de alpiene boog verliezen gletsjers een gemiddelde dikte van één meter per jaar en sommige verdwijnen zelfs.

De Sarenne-gletsjer in Alpe d’Huez in de jaren 1980…..

In Alpe d’Huez was de Sarenne-gletsjer op 3330m een van de eerste gletsjers waar het skiën in de zomer begon in de jaren zestig.  Met minder sneeuwval in de winter en meer smeltend in de zomer, heeft de gletsjer echter elk jaar gemiddeld ongeveer 1,5 meter ijsdikte verloren.  maar sinds de jaren 1980 is het ontdooien toegenomen.  Elk jaar verliest de gletsjer nu 10% van zijn dikte en is naar verwachting volledig verdwenen in 2020. Zomerskiën op de gletsjer gesloten in 2005 maar kort heropend in 2013 en opnieuw in 2014 na uitzonderlijke wintersneeuw.

……..en dezelfde gletsjer in 2017

Vroeger was gletsjerskiën een relatief veel voorkomende activiteit in de Alpen en maakte het een essentiële zomertraining voor veel skiteams en ski-instructeurs mogelijk, en bood het toeristen de kans om te genieten van de ongewone sensatie van skiën in de zomer. De laatste jaren wordt het echter steeds zeldzamer.

Chamonix in de jaren zestig

De vallei van Chamonix had voorheen verschillende zomerskigebieden. De Glacier de Géant aan de top van de beroemde Aiguille du Midi was in de jaren 1960 uitgerust met verschillende skillifts met zomerskiën toegankelijk vanuit zowel Frankrijk als Italië via de Hellbroner-kabelbaan vanuit Courmayeur.  De liften waren in 1990 gesloten en zijn sindsdien door de gletsjer verzwolgen. Zomerskiën was ook mogelijk op de Grand Montets tot in de late jaren 80 toen de terugtrekkende gletsjer de operaties om veiligheidsredenen stopte.

In Zwitserland hebben de afgelopen 20 jaar verschillende skigebieden, waaronder Verbier, Les Diablerets, Laax, Crans-Montana en St. Moritz, alle hun skiliften stopgezet in de zomermaanden.

Frankrijk heeft nu nog maar 3 gebieden over voor gletsjerskiën.

Tignes publiciteitsfoto…….

In Tignes opende de bouw van de kabelbaan naar de Grande Motte in de jaren ’70 de gletsjer op 3456m voor skiën en liet het skigebied zijn slogan overnemen die beloofde “365 dagen per jaar skiën”.

In de afgelopen jaren is de omvang van het skigebied echter sterk verminderd met sommige pistes niet langer toegankelijk vanwege rotsen die door de gletsjer zijn verschenen. Het seizoen is ook ingekort met de gletsjer die slechts een paar weken in de hoge zomer wordt geopend voordat hij tot de herfst sluit.

Tignes 07/08/19
……en de Grand Motte-gletsjer in augustus

Het grootste zomerskigebied in Europa is de Glacier des 2 Alpes op 3600 meter. De gletsjerboten 11 ski-pistes en een groot sneeuwpark. Het skigebied opende voor het eerst zijn liften voor de zomer in 1973, maar recente hittegolven in de zomer hebben er echter toe geleid dat 2 Alpen de gletsjer vroeg hebben gesloten.

Val d’Isère biedt ook 6 ski-pistes op de gletsjer du Pisaillas die dit jaar van 8 juni tot 13 juli is geopend.

Dus is de toekomst somber voor de zomer skiën in de Alpen? Het is niet allemaal slecht.

Het zomerskiën van Val d’Isère is misschien al gesloten voor dit jaar, maar in juni 2018 hebben uitzonderlijke sneeuwval van de vorige winter het skigebied toegestaan om voor het eerst verschillende niet-gletsjerpistes in het gebied Rocher de Bellevarde opnieuw te openen.

In Zwitserland hebben Zermatt en Saas-Fee gletsjers die toegankelijk zijn tot zeer grote hoogten van bijna 4000 m en een noordelijke oriëntatie waardoor ze het enige skigebied bieden dat zomerskiën aanbiedt.

In Oostenrijk biedt Hintertux 365 dagen per jaar skiën en snowboarden. In de zomer zijn er tot 18 km pistes en de langste afdaling is 2 km. In Kaprun is de Kitzsteinhorn-gletsjer op bepaalde tijden in de zomer en in de herfst geopend.

Update: 12/09/19

Na een vreselijke zomer voor de gletsjers in Europa gaat het goed.

De Stubai gletsjer in Oostenrijk heeft deze week na goede sneeuwval zijn openingsdatum bekendgemaakt. De gletsjer opent morgen om 13 september te skiën met 4 liften open voor toegang tot twee skipistes.

Update: 23/06/20

Na een vroege sluiting van het skiseizoen 2019/20 als gevolg van de coronaviruspandemie, openen de bergen zich weer voor het zomerskiën, zij het met enkele speciale maatregelen.

Tignes opende afgelopen weekend de Grande Motte gletsjer en hopelijk blijven de skipistes open tot 2 augustus. Het dragen van een gezichtsmasker is verplicht in de wachtrij en tijdens het rijden in de skiliften.

Afgelopen weekend zijn ook de gletsjerpistes boven Cervinia in Italië geopend, die ook aansluiten op Zermatt in Zwitserland. Ze zijn van plan de skiliften tot 27 september te laten draaien. Na wat slecht weer in de Alpen van de afgelopen weken, waren de omstandigheden op de gletsjer de beste in jaren met veel verse sneeuw.

In Les 2 Alpes zijn de zomerskipistes gepland op 27 juni met vergelijkbare hygiënevoorschriften en het verplicht dragen van gezichtsmaskers op de skiliften. Er zullen in totaal 13 skiliften geopend zijn, evenals het beroemde snowpark, hoewel het aantal beperkt zal zijn om de regels voor sociale afstand te respecteren.

Terug in Zwitserland is Saas-Fee van plan om hun gletsjer te openen van 11 juli tot 30 augustus.

Zoals gebruikelijk waren Oostenrijk de eersten die al 3 weken konden skiën.

Hintertux gletsjer boten normaal gesproken 365 dagen per jaar skiën, maar dit jaar was dat natuurlijk niet het geval. De gletsjer is sinds 29 mei heropend en biedt in totaal 26 km pistes.

Het lijkt erop dat de omstandigheden op de openingsdag redelijk goed waren

Gestern am Hintertuxer Gletscher 😍🎿🌞💪 Sonnenschein & Pulverschnee, besser hätte der Neustart kaum sein können

Posted by Kinder- & Gletscherhotel Hintertuxerhof on Saturday, May 30, 2020

Vanaf 29 mei ging ook de Kaunertaler gletsjer in Tirol open en blijft open tot 7 juni.

De Kitzsteinhorn-gletsjer boven Kaprun sluit normaal gesproken eind mei om zich voor te bereiden op zomerskiën, maar vanwege de vroege sluiting dit jaar zijn ze sinds 29 mei weer geopend voor de zomer.

Dus nu we weer kunnen reizen, is het misschien tijd om de tijd die we aan het einde van de winter allemaal verloren zijn in te halen en te genieten van wat zomerskiën. Maar met abnormaal hoge temperaturen in de Alpen in maart en april, misschien een teken voor een nieuwe hete zomer, zullen we moeten afwachten of de gletsjers langer open blijven dan vorig jaar.

Ben je van plan om dit jaar in de zomer te skiën? Waar ga je heen? We horen graag van u in de onderstaande opmerkingen.

Category: Nieuws, Skigebieden
Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief