Reset Password

Your search results
16/11/2019

Na een ongeval moet Poma vóór de winter 6 stoeltjesliften aanpassen


Naarmate het winterseizoen nadert, moeten verschillende stoeltjesliften van de bekende constructeur Poma worden aangepast.

Dit volgt op een ongeluk afgelopen februari toen een 5-jarig Nederlands meisje een aantal dagen in coma lag nadat ze was geblokkeerd door de automatische vangrail van een stoeltjeslift.

Het ongeluk gebeurde op de nieuwe Pierre Longue-lift in het Franse skigebied van Châtel, die pas sinds januari in gebruik was.

De omstandigheden van het ongeval waren niet duidelijk, want het meisje was blijkbaar vastgelopen in de vangrail bij het vertrek van de liften en geen van de begeleidende volwassenen leek het te hebben opgemerkt totdat ze aan de top aankwamen en ze bewusteloos werd bevonden. Sommige van haar medepassagiers op de stoeltjeslift met zes stoelen schoven blijkbaar weg zonder zich bewust te zijn van wat er was gebeurd.

Het meisje had zelfs een hartstilstand gehad en werd onmiddellijk naar het ziekenhuis in Genève gebracht, waar ze verschillende dagen in een kunstmatige coma werd geplaatst. Gelukkig herstelde ze volledig en na onderzoek kwamen er meer details over het ongeval.

Het lijkt erop dat de volwassenen naast haar, toen de vangrail naar beneden kwam, zich niet hadden gerealiseerd dat ze haar arm en schouder had geblokkeerd. De extreme pijn zou haar het bewustzijn hebben doen verliezen en haar nek was op de stang gelegd, waardoor haar ademhaling werd geblokkeerd. De man die naast haar zat, dacht blijkbaar dat het kleine meisje “naar het landschap keek, zoals kinderen vaak doen”, wat verklaart waarom hij niet merkte dat er iets mis was vóór de komst van de stoeltjeslift.

Om te voorkomen dat dit type ongeval deze winter opnieuw gebeurt, zullen wijzigingen aan de lift worden aangebracht en zal de ruimte tussen de vangrail en de armleuning worden vergroot. Vijf andere stoeltjesliften van dezelfde serie in andere stations, waaronder Méribel en les 2 Alpes, zullen ook worden aangepast, in totaal meer dan 500 stoelen.

Poma heeft bevestigd dat alle liften voldoen aan de geldende Europese voorschriften. Frankrijk heeft zelfs zeer strikte veiligheidsvoorschriften in vergelijking met andere landen zoals Japan of de VS, waar stoeltjesliften zonder vangrail niet ongebruikelijk zijn.

Het ongeval deed ook vragen rijzen over de praktijk van skischolen die kinderen onder vreemden op stoeltjesliften plaatsen en wie verantwoordelijk moet worden gehouden in het geval van een ongeval. Er is nog steeds een onderzoek gaande om erachter te komen wie er verantwoordelijk kan zijn, omdat het meisje onder de hoede was van een skileraar op het moment dat ze aan de stoeltjeslift begon.

Dit is niet het eerste ernstige ongeluk op de skiliften in Châtel.

In februari 2011 stierf een 14-jarige Britse jongen op een skivakantie met zijn school toen zijn rugzak in de stoel verstrikt raakte en hij niet kon afdalen. Hij bleef enkele minuten in de lucht hangen voordat hij gered kon worden en ernstige hersenbeschadiging opliep. Hij stierf een maand later.

In november 2015 werden de liftexploitanten, SAEM Sports et Tourisme a Chatel, door een Franse rechtbank vrijgesproken van onvrijwillige doodslag, maar de liftopzichter die niet op zijn post was toen het ongeval plaatsvond, werd veroordeeld en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Hoe denk jij erover? Moeten we een rugzak op een stoeltjeslift mogen dragen? Moeten stoeltjesliften vergrendelde relingen hebben? Laat ons weten wat je denkt in de reacties hieronder.

Category: Nieuws
Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief