fbpx

Reset Password

Your search results
02/11/2020

Nieuwe lockdowns zetten de wintersport op de rem

Oostenrijk en Frankrijk hebben nieuwe lockdowns aangekondigd, Italië heeft zijn skigebieden gesloten, skiën is nu alleen mogelijk in Zwitserland. Maar voor hoelang?

Het was allemaal zo goed gaat. Uitzonderlijke sneeuwval in oktober had vroege sneeuw naar de Alpen gebracht en de gletsjergebieden waren aan het voorbereiden om het skiseizoen onder perfecte omstandigheden te beginnen. Toen dwong een Europa-brede toename van Covid-19-infecties veel landen om strengere beperkingen op het openbare leven aan te kondigen, wat uiteindelijk leidde tot nieuwe lockdowns en de sluiting van bijna alle skigebieden, waarvan sommige nog maar een dag open waren.

Wintersporters vragen zich nu af of ze deze winter kunnen skiën of vragen zich zeker af of het skiseizoen al voor januari begint.

Veel skigebieden en skilanden maken zich zorgen over de situatie die zich in maart voordeed toen Ischgl de schuld kreeg voor het opzettelijk vertragen van hun reactie op een toename van Coronavirus-infecties in de stad.

Wachtrijen in Italië

Cervinia op 24 Oktober

Cervinia ging op 24 oktober open voor skiën, maar foto’s van overvolle liftwachtrijen en een gebrek aan maskers en afstand nemen verschenen op internet en leidden ertoe dat de regering een paar dagen later alle skigebieden van het land sloot.

Het land dat de meeste gevallen zag tijdens de eerste golf van Coronavirus, heeft ook strengere beperkingen opgelegd, waaronder het sluiten van alle bars en restaurants om 18.00 uur.

“Afgezien van nationale competities zullen de skifaciliteiten in Italië gesloten blijven. In november ga je niet skiën in Italië”, zei de Italiaanse minister van Sport, Vincenzo Spadafora.

De regels zijn van kracht tot ten minste 24 november

Vier weken ‘Confinement’ in Frankrijk

De Grande Motte-gletsjer in Tignes is een van Frankrijks belangrijkste zomerskibestemmingen en dit jaar was de gletsjer in juni en juli enkele weken zoals gewoonlijk open met de Coronavirus-regels van kracht. De gletsjer gaat normaal gesproken weer open in september en veel skiteams en skischolen gebruiken deze voor trainingen in het voorseizoen. Vorig jaar moesten Tignes hun herfstopening uitstellen na een bijzonder warme en droge zomer, dus dit jaar hadden ze een iets latere opening gepland op 17 oktober.

Perfecte sneeuw in Les 2 Alpes op 17 oktober

Les 2 Alpes heeft het grootste gebied van zomerskiën in Frankrijk en opende ook hun gletsjer op 17 oktober voor de ‘Toussaint’ vakantie met fantastische sneeuwcondities.

Helaas hebben de stijgende gevallen van het Coronavirus in Frankrijk ertoe geleid dat de president vanaf 30 oktober een nieuwe lockdown aankondigde, waarbij bars, restaurants en niet-essentiële winkels gesloten zijn en mensen aan hun huis worden vastgehouden, afgezien van specifieke werkzaamheden of medische redenen. Het duurt minimaal 4 weken.

Dit leidde uiteraard tot de onmiddellijke sluiting van gletsjers in Les 2 Alpes en Tignes. Met de nieuwe beperkingen van ten minste 4 weken zijn andere skigebieden die traditioneel eind november opengaan, zoals Val Thorens en Val d’Isere, gedwongen om hun opening uit te stellen tot minstens 1 december, maar veel skigebieden weten nu niet zeker wanneer het seizoen 2020-21 gaat daadwerkelijk van start.

Terwijl de Franse ‘Confinement’ is opgelegd voor vier weken, is verlenging van deze periode niet uitgesloten als het aantal Coronavirus-infecties niet op het gewenste niveau komt.

Val d’Isere organiseert traditioneel de eerste Wereldbekerwedstrijd in Europa met het ‘Criterium de la Premier Neige’ dat op 5 december van start zou gaan. De F.I.S en Val d’Isere zullen naar verwachting volgende week aankondigen of en wanneer de wedstrijd nu plaatsvindt.

Lockdown lite in Oostenrijk

Tot dit weekend waren er in Oostenrijk 9 skigebieden open waar het skiseizoen traditioneel in oktober begint op de hoge gletsjers in Hintertux en Stubai. De sneeuwcondities waren dit jaar bijzonder goed, maar de Oostenrijkse Chacellor kondigde op 31 oktober aan dat het land vanaf 3 november een nieuwe lockdown zou ingaan.

Dit zal een minder strikte lockdown zijn dan de vorige keer, maar beperkingen zijn onder meer het sluiten van alle hotels, appartementen en pensions voor toeristen, een avondklok tussen 20:00 en 06:00 uur en het sluiten van de skiliften en pistes voor toeristen. Sommige skigebieden blijven open, maar alleen voor professionele skiteams om te trainen. Toeristen zullen tot december moeten wachten voordat de pistes weer opengaan.

De nieuwe lockdown zal naar verwachting van kracht blijven tot 30 november, maar net als in Frankrijk kan dit worden verlengd.

Nog steeds skiën in Zwitserland

Verbier op 30 Oktober

Dus nu is het enige land in de Alpen dat skiën in het vroege seizoen aanbiedt Zwitserland, waar de gletsjers van Zermatt, Saaas-Fee en Les Diablerets al enkele weken open zijn. Dit weekend was het de beurt aan Verbier om hun liften te openen, met trots de ‘Clean & Safe’ onderscheiding van Zwitserland Toerisme.

“Téléverbier zet zich in om skiërs in de best mogelijke omstandigheden te verwelkomen, rekening houdend met de gezondheidssituatie” aldus een verklaring van de liftmaatschappij.

Het aantal gevallen van coronavirus neemt echter ook in Zwitserland snel toe, waardoor sommigen de wijsheid van het openen van meer skigebieden in twijfel trekken. Het kanton Wallis waar Verbier ligt, is een van de zwaarst getroffen gebieden van het land.

De regels van Covid-19 in Zwitserland omvatten nu het verbieden van bijeenkomsten van meer dan 15 personen in het openbaar, niet meer dan vier mensen mogen aan een tafel zitten in restaurants en bars en deze moeten tussen 23.00 en 06.00 uur sluiten. Het dragen van maskers is ook verplicht in alle openbaar toegankelijke binnenruimtes in heel Zwitserland.

Terwijl we dit schrijven, is aangekondigd dat het Zwitserse kanton Genève de komende vier weken in een of andere vorm van lockdown zal gaan. Uiteraard zijn er geen skigebieden in Genève, maar voor de rest van het land ziet het er niet goed uit. We zullen afwachten.

Wanneer begint het skiseizoen 2020-21?

Dit is de vraag die alle wintersporters graag beantwoord willen zien, maar zoals gebruikelijk in deze moeilijke tijden is niets duidelijk. Alles hangt af van de situatie in Europa begin december. Oostenrijk en Frankrijk kunnen besluiten hun lockdowns verder te verlengen, waardoor de start van het seizoen tot bijna Kerstmis zou worden uitgesteld. Veel mensen in de toeristenindustrie zien dit echter als een kleine prijs die ze moeten betalen als het dan betekent dat het aantal besmettingen tot een acceptabel niveau daalt en de rest van het skiseizoen (bijna) normaal kan doorgaan. Dan is er natuurlijk de vrees dat er op een later tijdstip nog meer beperkingen nodig zijn, waardoor skigebieden voor het einde van het seizoen worden gesloten, zoals eerder dit jaar is gebeurd.

Reserveer met vertrouwen

Met al deze onzekerheid vraagt u zich misschien af of u uw wintersportvakantie voor dit seizoen nog kunt boeken. Het antwoord daarop is beslist ‘Ja’!

Veel van onze chalets hebben een speciaal boekingsbeleid ingevoerd om u te helpen uw skivakantie met vertrouwen te reserveren. U kunt uw vakantie op elk moment annuleren als nieuwe reisbeperkingen veroorzaakt door het coronavirus betekenen dat u niet kunt reizen.

Dit reserveringsbeleid verschilt van eigenaar tot eigenaar en u kunt meer informatie vinden op hun chaletpagina’s op onze site of de eigenaar rechtstreeks vragen voordat u reserveert.

Wees voorzichtig, blijf gezond en laten we hopen dat we binnenkort allemaal weer kunnen skiën!

Category: Nieuws
Delen

Laat een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief