fbpx

Reset Password

Your search results

Portes du Soleil

29/04/2020 by sneeuwchalets
Portes du Soleil piste map
Portes du Soleil pistekaart
  • 930m – 2270m
  • 650 km skipistes
  • 695 sneeuwkanonnen

De Portes du Soleil is ‘s werelds grootste internationaal verbonden skigebied met 650 km van de ski-pistes verbinden 12 dorpen in twee landen.

 

Champery photo © J B Bieuville

Het gebied is in 1964 ontstaan na een idee van Olympisch kampioen Jean Vuarnet om de skigebieden in 3 aangrenzende valleien met elkaar te verbinden; de Vallées d’Abondance en Vallée d’Aulps in Frankrijk en Val D’Illiez in Zwitserland. Oorspronkelijk heette het de ‘Haute Route des Familles’, verwijzend naar de beroemde grensoverschrijdende skitourroute van Chamonix naar Zermatt, maar uiteindelijk kreeg het de naam van een lokale bergpas die de twee landen met elkaar verbindt, ” le col du Portes du Soleil ”.

In 2015 werd een laatste stuk geplaatst met de voltooiing van twee nieuwe stoeltjesliften in Châtel, zodat het nu mogelijk is om helemaal van La Chapelle d’Abondance, via Torgon in Zwitserland naar Châtel en vervolgens naar Avoriaz Morzine en Les Gets en niet te vergeten Les Crosets en Champery in Zwitserland.

Toekomstige verbeteringen omvatten een project van € 50 miljoen om de verbindingen tussen Morzine en Avoriaz te verbeteren met een nieuwe gondellift.

 

Waar te skiën

 

Morzine Photo © Sam Ingles

De Portes du Soleil heeft genoeg pistes om alle niveaus van skiërs tevreden te houden, van beginners tot gevorderden en overal waar je komt zijn de uitzichten adembenemend. Door de relatief lage ligging zijn veel skipistes omgeven door bomen. Het gebied wordt gedomineerd door uitzichten op het Dents du Midi-gebergte en je kunt helemaal naar het Meer van Genève kijken. Het uitzicht op de Mont Blanc vanaf Les Gets is werkelijk adembenemend.

 

Beste voor experts:

Bekend als de steilste zwarte piste van Europa “La Mur de Chavanette” of Zwitserse muur verbindt Avoriaz in Frankrijk met Les Crosets in Zwitserland. Het bereikt een maximale helling van 90%. Het is zo steil dat het om veiligheidsredenen niet is voorbereid en daarom in feite in het geel op de pistekaart is gemarkeerd als een ‘Itineraire’ in plaats van zwart. Afhankelijk van de sneeuwbedekking kunnen de hobbels meer dan een meter hoog zijn, dit is duidelijk alleen een helling voor ervaren skiërs. De piste is bereikbaar via de stoeltjeslift Chavanette vanuit Les Crosets of de stoeltjeslift choucas vanuit Avoriaz. Als het uiterlijk van de piste je niet bevalt, is het ook mogelijk om de stoeltjeslift af te dalen.

 

Hoe de drukte te vermijden:

Vooral in de vakanties kunnen de bekendste dorpen als Morzine en Avoriaz druk worden. Het skigebied is echter zo groot dat er genoeg plekken zijn om even weg te zijn van de drukte. Als je in de buurt van Châtel verblijft, ga dan naar Torgon of La Chapelle d’Aondondance, waar het skiën geweldig is voor gevorderden en altijd rustig is. Probeer vanuit Morzine de Mont Chery aan de andere kant van het dorp Les Gets. Dit is een apart klein skigebied met slechts een paar pistes, maar het feit dat het niet verbonden is, houdt de drukte weg. De kleinere Zwitserse dorpen Champousin en Morgins hebben een aantal mooie gemakkelijke pistes die veel zon krijgen, maar nooit veel mensen.

 

Beste lunchstop:

Tussen de skigebieden Avoriaz en Châtel ligt de Linderets-vallei. Stop niet bij een van de vele zelfbediening in de buurt van de liften, maar volg de blauwe piste naar de lift bij Ardent en je komt snel door het “Geitendorp”. Eens een traditioneel geitenboerendorp, zijn de schuren nu allemaal omgebouwd tot restaurants en bars. Er is een enorme keuze aan restaurants die allemaal de traditionele specialiteiten van de regio serveren in een gezellige sfeer met open haarden of grote zonnige terrassen. Een geweldige plek om bij te tanken voordat u verder skiet naar de Ardent-gondel.

 

Beste piste:

De Coupe du Monde-piste begon boven Avoriaz op 2200 m en daalde helemaal af naar Les Prodains op 1200 m. Het werd oorspronkelijk gebruikt voor een wereldbekerafdaling voor vrouwen. Het is nu een van de beste pistes in Les Portes du Soleil vanwege zijn lengte, verticale helling en over het algemeen op het noorden gericht. Het is gemarkeerd als een zwarte piste, maar laat dat je niet afschrikken. Het is eigenlijk meer een rood.

 

Morzine photo © Sam Ingles

 

De Ronde:

Het beste van les Portes du Soleil is dat het skigebied in de vorm van een circuit is, dus het is mogelijk om een hele dag skitour te doen om het circuit te voltooien en niet tweemaal dezelfde piste te skiën. Er zijn veel variaties mogelijk, afhankelijk van waar je begint en hoe hard je wilt skiën, maar de kern van het circuit is het skiën van gemakkelijke blauwe en rode pistes die beginnen in Avoriaz, door de Zwitserse dorpen gaan en vervolgens terugkeren via Châtel.

Dit kan het beste gebeuren in een anti-wijzers van de klok passeren van Avoriaz via Champery en Champoussin naar Morgins en vervolgens Châtel omdat de sneeuw vaak dun is op de afdaling van Châtel naar Morgins, dus het is beter om de stoeltjeslift dit deel op te nemen.

Je kunt dan een bezoek aan Torgon of La Chapelle d’Abondance vanuit Châtel toevoegen of naar de andere kant van Morzine gaan en vanuit Avoriaz naar Les Gets. Het is echt aan jou.

 

Off-piste

De Portes du Soleil heeft natuurlijk ook een aantal uitstekende free-ride, dus als je wilt weten waar je kunt genieten van de beste poedersneeuw, bekijk dan onze aparte gids voor de beste free-ride in les Portes du Soleil.

 

Waar te verblijven

 

Bekijk hier al onze accommodaties in Les Portes du Soleil.

 

Morzine

Morzine is een bruisend groot skistadje op 1000 meter hoogte en biedt alles wat u maar kunt wensen voor uw wintersportvakantie. Morzine is de catered chalet hoofdstad van Frankrijk en vindt u vele catered chalets in Morzine, evenals skichalets en appartementen.

Lees verder

 

Châtel

 

Châtel

Dit mooie bergdorp heeft een traditionele sfeer, een wereld verwijderd van de grotere skigebieden. Veel chalets in Châtel zijn oude boerderijen die zijn gerenoveerd tot luxe skichalets en er zijn ook veel catered chalets in Châtel.

Lees verder

 

Avoriaz

Avoriaz is een uitstekende uitvalsbasis voor uw wintersportvakantie in Portes du Soleil. Alle appartementen aan de piste liggen en u kunt letterlijk de deur uit skiën. Het dorp is vooral geschikt voor gezinnen.

Lees verder

 

Les Gets

Les Gets, een compact, mooi dorp met skichalets, is verrassend populair bij gezinnen. Er zijn veel catered chalets in Les Gets.

Lees verder

 

Champéry / Les Crosets

Champéry is een mooi dorp, met smalle straatjes, rustieke houten gebouwen en een vriendelijke sfeer. Voor skichalets aan de piste moet je in het naburige Les Crosets verblijven of in een van de Champery-skichalets op het Planachaux-plateau die echt ski-in-ski uit.

Lees verder

  • Vind uw perfecte skichalet!

  • Nieuwsbrief